GİRİŞİMCİLER İÇİN CARİ HESAP YÖNETİMİ

Ön Muhasebe ve Girişimcilik

Zor bir süreç olan proje yönetiminde en sık rastlanan problemlerden birisi de girişimciler için cari hesap yönetimidir.

Çoğu insanın hayalidir bir girişim yapıp projesi ile Dünya’da ben de varım diyebilmek! Başlangıçta her şey bulutların üzerinde olsa da ilk karşılaşma sorunlardan birisi Girişimciler için Cari Hesap Yönetimidir. Hangi sektör ile ilgili çalışırsanız çalışın belli bir ölçüde muhasebe bilgisine sahip olmanız gerekir. İlk 6 ay gece gündüz demeden büyük bir aşk ile bir sonraki adımı hayal ederek, yatağınızdan hızlı kalkıp, gece geç yatarak ortaya ürününüzü sergilemek istersiniz. Hepimizin bildiği üzere muhasebe ön muhasebe farklı terimlerdir.

Girişimcililer için en önemli adımlar arasında fon bulma ve başarılı bir finans yönetimi ilk sıralarda yer almaktadır. Hangi işi yapıyorsak yapalım, muhasebe, finans ve maliyet yönetiminde bilgilerimizi en üst düzeye taşımalı, öncelikle girişimci olarak kendimize yatırım yapmamız gerektiğini unutmamalıyız. Girişimcileri rakiplerinin önüne geçiren noktalardan birisi de karlılık hedeflerinin yerine gelmesi olsa da, nakit akışımızı takip edebilmek, doğru aksiyonları almak da girişimciyi farklı kılar. İşletme sahibinin nakit yönetimine hakim olması ile, ihtiyacı olan fon tutarını doğru tespit etmesi ve kaynak temininde avantajlı duruma geçilmesini sağlar.

Her girişimci projesinde bir muhasebeci ortak gerekmese de bir girişimci temel hatları finansal okuryazarlık konusunda yeterli bilgi birikimine hâkim olmalıdır. Muhasebeciler, firmamızın Maliye karşısında tutmamız gereken yasal defterleri tutmakla görevlidir. Ancak unutmayın ki, asıl sorumluluk işin sahibine aittir. Muhasebecinin bir hatası zarar etmemize sebep olabilir. Örneğin bir şahıs işletmeniz varsa her yıl en geç mart ayı sonuna kadar önceki yıla dair işletme özetimiz gelir vergisi beyannamemizi ile şirketsek bilanço ve gelir tablosu hazırlanarak kurumlar vergisi beyannamesi ile Maliyeye bildirilir.

Cari Hesap Yönetimi Nedir?

Yerli ve yabancı para birimleri (TL, Dolar, Euro…) cinsinden açılabilen ve istendiği anda kısmen veya tamamen geri çekilebilen karşılığında hesap sahibine faiz, kâr veya hangi nam altında olursa olsun bir bedel ödeme zorunluluğu olmayan hesaplara cari hesap adı verilir.

Cari Hesap Neleri İçerir?

Şirketinizin müşteri ve tedarikçi hesaplarının toplamı cari hesaplarınızdır. Cari hesap yönetimiyle alacak ve borç takibi yapabilirsiniz. Birçok işletme muhasebeciyi, şirketin finansal yönetimini yapmaktan sorumlu kişi sanır. Muhasebeci devletin zorunluluğu koştuğu mesleği gereği yapmakla mükellef olduğu yasal işlerden sorumludur, şirketin ön muhasebesinin ise şirket içinde tutulması gerekir. Girişimci ve kobilerin birçoğunda bu işlemlerden de sorumlu kişi, her şey de olduğu gibi burada da ek masraf olmaması adına işletme sahibidir. İşletmelerin finansal yönetiminin yapılmasını sağlayacak tümü veriler, ön muhasebenin konusudur. Ön muhasebe şirketin kendi içinde tutulur.

TR Cari’yi 14 Gün Ücretsiz Deneyin! Başlangıçta girişimciler ve sonrasında çoğu kobi için şirketlerinde muhasebe uzmanı çalıştırmak ekstra maliyet gerektirdiğinden tercih edilmeyebilmektedir. Bu durumda, ön muhasebelerini sağlıklı yapmakta güçlük çekebilirler. Girişimciler ve kobiler ön muhasebelerini sağlıklı tutabilmek için ekonomik ve pratik olan web tabanlı TR Cari uygulamasından yararlanabilir.TR Cari ile ön muhasebe programı öğrenme aşamalarına gerek duymadan hızlı, basit ve kolay bir şekilde hesabınızı yaratarak ön muhasebe işlemlerinizi kendiniz gerçekleştirebilirsiniz. TR Cari girişimciler için internet üzerinden ön muhasebe, e-fatura, e-arşiv gibi dijital dönüşüm adımlarını aynı platformda topluyor. TR Cari üzerinden muhasebecinize yetki verebilir bu yöntemle bazı işlerinizin uzaktan halledilmesini sağlayabilirsiniz.

Girişimciler için cari hesap yönetimi

TR Cari’de Hesap Tutmanın Avantajları

  • TR Cari girişimci, küçük ve büyük firmaların taleplerine göre hazırlanmıştır.
  • Basit seviyede bilgisayar kullanan herkes, uygun fiyatlı size en uygun paketi seçerek uygulamadan yararlanabilir.
  • Web tabanlı olduğu için internet ağının olduğu her yerde çalışabilirsiniz.
  • İşletmenizden istediğiniz sayıda kişi verdiğiniz yetkiler doğrultusunda sisteme giriş yapabilir.
  • TR Cari sizin için yedeklerinizi aldığınızdan bunun için de ek bir ücret ayırmanıza gerek kalmaz ve kaybetme korkusu yaşamazsınız.
  • Sistem sadece sizin tarafınızdan girilen bilgileri kaydeder. Girdiğiniz tüm veriler size ait olduğu için TR Cari personeli de dahil olmak üzere izin vermediğiniz hiç kimse verilerinizi göremez.
  • İster evden, ister işten dilediğiniz ve ihtiyacınız olan her zaman raporlara ulaşabilir, dilerseniz Excel ortamına aktarabilirsiniz.
  • Türkiye Vergi Mevzuatına uygun geliştirilmiştir.
  • Telefon, e-posta, sosyal medya, Yardım Merkezi aracılığı ile 7x24 bize ulaşabilirsiniz.
  • Girişimciler için Muhasebe Alanında Pratik İpuçları

    Girişimci, küçük ve büyük işletmelerin karşılaştığı en zor durumların başında genelde muhasebe ve finans süreçleri gelir. TR Cari tarzı bir sistem kullandığınızı varsayarak, işletme kayıtlarınızı daha sorunsuz hale getirmeniz için önerilerimiz:
    1) Banka Hesaplarınızın Entegre Edin: Finans ve muhasebe süreçlerinde sorun yaşamaması için çoğu işlevi otomatikleştirmektir. En güzel başlangıçlardan birisi de muhasebe yazılımınızdaki banka hesaplarını entegre ederek kayıtların otomatik girilmesini sağlamaktır. TR Cari banka işlemlerinizi otomatik olarak çekerek ilgili hesaplarla ilişkilendirme yapar.
    2) Düzenli Mutabakat Yapılması: Girişimci ve küçük işletmelerin çoğu beyanname gerektiren mutabakat hariç, cari hesap mutabakatını ve banka mutabakatını atlar. Muhasebe faaliyetini serbest muhasebecilerden alan işletmeciler bu görevin muhasebecisi tarafından yapılmasını ister. Firma sahibi veya firmadaki ön muhasebeden sorumlu kişi banka ekstrelerini düzenli olarak muhasebecinize iletmez ise banka mutabakatlarınız da aksamış olur.
    3) Fatura Süreçlerini Otomatikleştirmek: İhracat yapan bir işletmeyseniz çalıştığınız her ülke müşterisi için farklı KDV, gümrük vergisi gibi faturalama gereksinimlerinin doğma ihtimali olabilir. Doğru prosedürleri takip etmediğinizde cezalarla karşılaşabilirsiniz. En kolay çözüm, sizin için faturalandırma gereksinimlerini otomatik olarak karşılayan, TR Cari gibi ön muhasebenizle entegre olan bir yazılım tercih etmenizdir.
    4) Giderleri Sınıflandırın: Ay sonunda biriktirdiğiniz masraflara ait fatura, fiş vb. işletme giderlerini muhasebecinizle paylaşmanız gerekir ki çoğunlukla muhasebeciler genel muhasebede işletme giderlerini kategorizelendirmediğinden yılsonunda gelir gider kalemlerinizi ayrıştırmada sorun yaşayabilirsiniz. Tüm işletme giderlerini genelde tek bir kebir hesabına kaydedilir. TR Cari ile gider kategorileri oluşturarak bu problemi ortadan kaldırabilirsiniz. Böylece harcaması yüksek masrafları erkenden görüp gerekli önlemleri alabilirsiniz.
    5) Makbuzları Hemen Dosyalayın: E-fatura mükellefi olmayan ve muhasebesini dışarıda tutan işletmelerin masraflarını izlemesi ve takip etmesi konusunda sık sorunlar yaşanmaktadır. Bu evrakların yasal defterlerinize muhasebeciniz tarafından kaydedilmesi gerekiyor. TR Cari muhasebe yazılımı  makbuzların, faturaların ve fişlerin fotoğrafını çekmenize ve bunları derhal ön muhasebe kaydıyla beraber eşlemenize izin veriyor.

    Sonuç olarak çoğu girişimci ve işletme için muhasebe & finans işlemleri ilgi çekici olmasa da TR Cari gibi sistemler ile işinizi kolaylaştırarak, takip alanınızı genişletebilirsiniz.

    TR Cari kullanmak için başvurunuzu bu link üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

    İlgili Muhasebe Terimleri
    Fatura : Ticari faaliyetler sonucunda satıcının alıcıya hizmetin veya ürünün karşılığı olan ücreti temin edebilmek adına düzenlediği belgedir. 
    Çek/Senet: İşletmelerin alacak ve borçları için ellerindeki nakit akışlarını dengeleyebilmeleri adına nakit ödeme ile gerçekleşmeyen ticari işlemlerde kullanılan bir tarafın imzaladığı ve onun aleyhine delil teşkil eden yazılı hukuki belgedir.
    Bordro: Firma açan ve yanında personel tedarik eden her işverenin işçiye her ay yaptığı iş karşılığında ödediği ücreti, tüm vergi, kesintileri ile gösteren ve işçinin çalıştığı süre boyunca periyodik olarak düzenlenmesi zorunlu belgedir.
    Hesap Planı: Her işletme tarafından kullanılması gerekli hesapların finans ve muhasebenin temel kavramları çerçevesinde sistemli bir şekilde gruplandırılmış olarak yer aldığı tablodur.
    Finansal Analiz: Bilanço kalemlerinden yararlanarak firmanın nakit bulabilme gücüne, sermaye yapısına, borç durumuna ve karlılığına bakılmasıdır.
    Ön Muhasebe ile İlgili Diğer Yazılarımız
    Ön Muhasebe Nedir? Neleri İçerir ?
    Girişimcilik ve D.I.S.C. Davranış Analizi
    Cari Hesabını Mobilden Takip Et!
    Bizi Takip Edin!
    Instagram
    Facebook
    Linked-in
    Twitter
    Şimdi Ücretsiz Dene
    Yardım ve Destek

    Destek ve bilgi ihtiyacınız var ise bize buradan hemen ulaşabilirsiniz

    Destek & Bilgi Al