Her ölçekten firma için ön muhaebe
Her ölçekten girişimci ve firmanın Ön Muhasebede Dikkat Etmesi Gerekenler bulunmaktadır. Gelir gider takibi yapmak kar, zarar oranlarını ölçümleyebilmek önem verilmesi gereken değerlerdir. Özellikle firma sahipleri ve üst düzey yöneticilerin ön muhasebe araçlarını ve yöntemlerini öğrenmesi işlerine sahip çıkması ve ekiplerinin kontrolünde sorun yaşamamaları adına önem arz etmektedir. Tüm firmaların ön muhasebenin oldukça dikkat edilmesi gereken bir konu olduğunu bilinmesi gerekir
Geleneksel yöntemler (Not kağıtları, ajandalar, defterler…) kullanılarak tutulan ön muhasebe sonucunda çeşitli hatalar ile karşılaşılması muhtemeldir. Her şeyin internet üzerinde yapılmaya başlandığı günümüzde, fiziksel kayıtlarda iş takibinin de oldukça zor olması sebebi ile, erişilebilirliğin bir avantajı olarak her şeyde olduğu gibi Ön Muhasebe tutulması şartları da yerini excel tabloları kullanmaya veya telefondan ve bilgisayardan internet olan her yerden ulaşabileceğimiz programlara yönelmeye teşvik ederek, iş yapış tarzlarımızı değiştirdi. TR Cari gibi ön muhasebe programları kullanarak daha kontrollü, güvenli ve verimli şekilde işlemlerinizi yönetebilirsiniz.
Ücretsiz 14 gün Deneme imkanı sunan TR Cari programını deneyerek, internet erişiminizin olduğu her yerden hızlı ve kolayca Ön Muhasebede Dikkat Etmesi Gerekenleri takip edebilirsiniz.
Ön Muhasebe Nedir?
İşletmelerin sorumlu olduğu yasal yaptırımlar bulunmaktadır. Vergilendirme aşamaları, personellerin sigortaları gibi yasaların işletmelere zorunlu kıldığı yaptırımların takibi için görevli kişiye muhasebeci denir. Muhasebeci zorunlulukların uygulanıp uygulanmadığını kontrol etmek ile yükümlü değildir ki bu kısımda ön muhasebe kavramı devreye girer. Ön muhasebe, işletmelerin finansal yönetimini sağlayacak verilerin takibi ve işlenmesi adına temel muhasebe süreçlerinin düzenlenmesi ve kaydı anlamına gelmektedir.
Ön Muhasebe ve Genel Muhasebe Arasındaki Farklar
Ön muhasebenin kurumun içerisinde, şirket ortakları veya yetkili bir kişi tarafından yapılması gereklidir. Genel muhasebeye nazaran ön muhasebe firmaların yönetici ve ortaklarını kapsar, sorumluluktadır.
Genel muhasebe ise dört (4) aşamadan oluşur ve ön muhasebede bunlar geçerli değildir.
1) Kayıt | 2) Sınıflandırma | 3) Rapor etme | 4) Analiz |
Ön muhasebe süreci sadece bu süreçlerin kayıt kısmında rol oynamaktadır. O halde ön muhasebe için genel muhasebeye yardımcı süreç de denilebilir. Unutulmaması gereken en önemli konu da; belgelerin ön muhasebe ile düzenlenebileceği fakat resmiyet kazanması, muhasebe defterine kaydedilmesi için mutlaka muhasebecilerin süreçleri düzenlemesi gerektiğidir.
Ön Muhasebe İşlemlerinin Arasında;
gibi sorumluluklar yer almaktadır. Ticaret yaparken gelir kazanımları için ön muhasebeye dikkat etmek gerekir.
İşletmeler için Ön Muhasebede Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ayrıca genel muhasebeniz ile ilgilenen kişi ile yaptığınız yazışmaların çıktısını alarak arşivlemeniz, ileride muhtemel olan sorunlar yaşamanızın önüne geçecektir. Daha detaylı sektör bilgisi için TOBB’un (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) sitesini takip edebilirsiniz. (http://tobb.org.tr/)
Sonuç olarak ister muhasebeci, ister girişimci, isterseniz de yönetici olun işlerin nasıl yürütüldüğüne dair bilgi sahibi olmanız açısında temel ve ön muhasebe bilgileri ile muhasebesel süreçlerinizi (https://www.ismmmo.org.tr/ ) takip etmeniz gerekmektedir.
Ön Muhasebe için gerekli olan TR Cari programını kullanabilmek adına başvurunuzu buradan gerçekleştirebilirsiniz.
Ön Muhasebe ile İlgili Terimler
Cari Hesap Takibi: İş birlikteliği yapılan paydaş, tedarikçi ve müşteri hesapları olan cari hesaplar ile, her işletme için hayati önem taşıdığından alacak ve borç durumları düzenli takibi yapılarak işletmenin kar zarar durumu analiz edilir..
Fatura ve İrsaliye İşlemleri: İşletmeler ürün veya hizmet tedarik edip, gelir sağladıklarında fatura kesmekle mükelleftirler. Ürün tedariklerinde ayrıca işletmeler ürünün bir yerden başka yere transferi sırasında sevk işlemi için irsaliye kullanırlar. Görüntü olarak faturaya benzeyen irsaliyede fark olarak mali değer taşımamaktadır.
Stok Giriş ve Çıkış Takibi: Mal alım satım işlemi gerçekleştiren işletmelerde depodaki malın takibi stok kontrolü olarak adlandırılır.Tr Cari gibi programlar stok takibi yapmanızda yardımcı olacaktır.
Çek ve Senet Takibi: Ticari alış-verişlerde nakit haricinde ihtiyaç durumunda ödeme aracı olarak Çek ve Senet de kullanılabilmektedir.
Banka Hesabı Takibi: İşletmeler EFT, çek, havale, tahsilat gibi her türlü ödeme işlemlerini banka hesapları üzerinden gerçekleştirip, takip edebilirler.
Kasa Hesabı Takibi: İşletmeye giren ve çıkan günlük kasadaki nakit parayı ifade eder.
Gecikme Zammı: Planlanan ve istenen kamu alacağının ödeme süresinde ödenmeyen kısmına uygulanan zam-faiz.
Kurumlar Vergisi: Gelir vergileri grubunda yer alan, kurumların kazançları üzerinden alınan dolaysız vergidir.
İlgili Diğer Yazılarımız
Ön Muhasebe Nedir? Neleri İçerir?
Müşteri Takip Programı
Cari Hesabını Mobilden Takip Et!
Müşteri takibi nedir?
Bizi Takip Edin!
InstagramLinked-in