Verdiği hizmet ya da sattığı ürün sayesinde maddi kazanım elde etmek para kazanmadır çoğu zaman. Para bazen bir amaç, bazen de bir araçtır.
Hayatta zevk aldığımız şeylere zaman ayırabilecek rahatlığı, konforu sağlayabilmenin en önemli yolu Para Kontrolüdür. Dünyadaki herkes çalışmadan para kazanmak istese de pasif gelir elde edebilmek için bile bir süre aktif çalışmak gerekmektedir.
Para denildiğinde tüm insanların söyleyeceği bir söz vardır elbet… Bazı insanlara göre para bir araç, kimilerine göre de amaç değil midir? Aslında para ile ilgili en gerçek ifade zor kazanılıp, kolay kaybedilmesi, çabuk harcanabilmesidir belki de…
Günümüzde kamu kurumları, özel ve tüzel işletmeler, evden çalışan freelancer lar kısacası para kazanmak amacı ile ticaret yapanlar, müşteri ile etkileşimde bulunanlar ve hatta dernekler, apartmanlar gibi üyelik üzerine kurulu oluşumlar bile gelir gider dengesi konusunda takipsizlikten kaynaklanabilen gelir-gider oranlarına göre kar zarar seviyelerini, hizmet verdikleri işin kazanımları sonucunda finansal verimliliklerini doğru tespit etmede zorlanabildiklerinden sorunlar yaşamaktadır.
Para Kontrolü için Ne Yapmak Gerekir?
Son yıllarda telefon kullanımlarının yaygınlaşması, internet hızlarının artması, bilinçli sistem kullanıcılarının ortaya çıkması ve kullanılabilir verimli programların artışı ile yer ve mekandan bağımsız gelir giderlerimizi kontrol edebileceğiz günlük planlarımızı kolay takip edebilir konuma gelmemizi sağladı. Dolayısıyla eskiden her yere götürdüğümüz defter, kalem ya da masaüstü bilgisayar zorunluluğu olan programlar yerini her şeyi elimizdeki cep telefonumuzdan internet olan her yerden online güncelleyebildiğimiz, offline takibini yapabildiğimiz seviyelere geldik. Bu sayede müşterilerimize, gelir giderlerimize, hesaplarımıza, satış, pazarlama hedeflerimize, saha planlarımıza ve personel bilgilerimize cep telefonumuzdan, tabletimizden, bilgisayarımızdan tanımlanan kullanıcı bilgileri ile verilen yetkiler çerçevesinde giriş yapıp yönetimimizi, işlerimizi her platformdan yapabilmekteyiz.
Para Kontrolü için Ücretsiz 14 gün Deneme imkanı sunan TR Cari sistemini de deneyerek, gelir-gider dengenizin satış hedefleriniz doğrultusunda seyretmesini sağlayabilirsiniz.
Günümüzde özellikle evden çalışmanın yoğunlaştığı bu dönemde yer ve mekandan bağımsız olmak, hızlı internete sahip olmak, ulaşılabilir, erişebilir ve erişilebilir olmak söylemlerinin öneminin artması ile bireysel, özel, kamu çalışanları ve hatta öğrenciler, ev hanımları bile günün rutinleri arasında koşturmaca içerisindeyken dahi işlerini, derslerini, hobilerini, ödemelerini, müşteri ve hesaplarını kolay yollardan yöneterek zaman tasarrufu yapıp, kaliteli hayat yaşamayı arzulamaktadırlar. Bu sayede internet web tabanlı yazılımlar, uygulamalar sayesinde zaman denilen en kıymetli olgu kazanımı sağlamış oldu.
Hayatımızın her evresinde -Bir telefon kadar yakın!- sloganını duymaya başladığımız bu yüzyılda programların, uygulamaların kullanımının artması, kişisel güvenlik sorunları ve özel hayatın mahremiyeti ile ilgili sorunlar doğurabilir mi sorununu ortaya çıkardı. Bu soruların çok sorulmaya başlaması ile dünya genelinde GDPR (General Data Protection Regulation) dediğimiz Türkiye’deki adı ile Kişisel Verilerin Kullanımı, Aydınlatma Metni düzenlemeleri sayesinde bireyler ve kurumlar kendilerini güven çatısı altına aldı. Ayrıca bu yasaların, yönetmeliklerin dünya genelinde aktif kullanılması ile yeni yazılımların eski yazılımlara göre güvenlik seviyelerini en üst sınırlarda uygulayarak programlarını geliştirmelerine sebep oldu. Yeni programlar, uygulamalar daha düzenli ve otomatik backup (yedekleme) imkanı sağlayarak, bilgisayarların yazılım veya donanım sorunlarından dolayı sistemsel çökmesi veya elektrik kesilmeleri dolayısıyla verilerinizin kaybolması, kriz ortamlarının ortaya çıkması riskini ortadan kaldırmaktadır.
Para Kontrolü Nasıl Sağlanmalı?
Para durumunun kontrolü açısından takip edilmesi ve uygulanması gereken bazı dikkat edilmesi gerekenler aşağıda yer almaktadır.
1.Bütçe: Belirli bir bütçe ayırmanız, gelirinize göre harcama yapmanızı sağlar. Bu konu için ister bir defter tutun, ister uygulamalardan yararlanın, isterseniz de Excel de takip altına alın. Önemli olan şey aylık harcamalarınızı planladığınız ve ayırdığınız bütçenize göre yaptığınızda aya borçsuz başınız rahat girmiş olacaksınız. Üstüne üstlük böylece gereksiz giderleri hayatınızdan çıkararak hayalleriniz için yatırım yapmaya da başladığınızı fark edeceksiniz.
2.Birikim: Hayalimizdeki geleceğe ulaşabilmek, gelecekte de huzurlu bir hayat sürebilmek için, finansal olarak kendimizi özgüvenli hissedebilmemiz adına birikim kumbarası veya bankalardaki birikim hesabını kullanarak her büyük girişimcinin de yaptığı gibi aylık elimize geçen paranın en az %10 kadarını geleceğimize yatırmalıyız. Unutmayalım ki başlarda her ne kadar zorlanırsak zorlanalım, sonrasında her davranış bir alışkanlığa dönüşebilir.
3.Yatırım: Birikimlerinizi değerlendireceğiniz iyi yatırım araçları bulun. Dönemsel olarak yatırımların kazanç dengeleri değiştiği için sürekli takipte kalıp, araştırmakta da yarar olduğunu gözden kaçırmayın.
4.Harcamalar: Takip etmediğiniz giderler ay sonunda büyük açıklarınızın olmasına sebep olabileceğinden giderlerinizin, masraflarınızın gerekliliğini ölçümlemek adına sürekli not alın, takipte kalın.
5.Borç: Günümüzde hemen hemen herkesin borcu olsa da akıllı borçlanabilmek en önemli konuşulması gereken kısımdır. Giderleriniz gibi borçlarınızı da takipte olun ve aylık gelirinizin max. %25 kadarını taksitli borçlar için ayırın.
6.Kredi Kartı: Yanlış, hatalı kullanımından dolayı son yıllarda hanelerde huzursuzluk ortamını yaratan araçtır, kredi kartları… Acil bir durum olmadığı takdirde kullanılmaması gereken, kullanılıyorsa da ay sonunda ödenmesi gereken borçlanma değil ödeme aracıdır.
7.Cep Telefonu: Gerek marka bağımlılığı nedeniyle X markasının son çıkanının alınmasının ihtiyaçmış gibi öngörülmesi, wifi dışında edge ortamında gerek internette geçirilen zamanın sıklığı, gerekse de yoğun arkadaş aile konuşmaları sırasında tarife paketimizin üzerine çıkmamız aylık giderlerimizi arttıracağından dikkat edilmesi gereken diğer bir maddedir.
8.Moda: Tüm girişimcilerin bildiği üzere kıyafet harcamalarınız için ödediğiniz ücret kesinlikle bir aylık kazandığınız ücreti geçmemelidir. Moda diye gözümüze sokulan ucu bucağı olmayan tarz arama arayışımızı elimizdekileri değerlendirerek uygulamak geleceğimize yapılan en uygun yatırımlardan birisidir.
9.Para Kazanmak: Ne ile meşgul olursanız olun bir aktif geliriniz (müşterilerden gelen nakitler, maaşlar, burslar, harçlar…) olsa dahi pasif gelir (blog, youtube kanalı, evde çocuk bakmak, makale yazmak…) yolları bulmaya çalışın. Ekonomik kazanımların bir özgürlük olduğunu unutmayın.
10.Kazandığınızdan az harcayın: Stressiz bir dönem geçirebilmek ve ay sonuna elimizdeki parayı yetiştirebilmek adına giderimizin gelirimizden az olmasına dikkat edelim.
Günlük para durumu kontrolü için Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasını takip edebilirsiniz.
Para Tasarrufu
Hayat standartlarının artması, yaşam koşullarının zorlaşması ile kişisel ekonominizi kontrol etmemiz, tasarruflarda bulunmamız zorunluluk haline gelmektedir. Her ne kadar para tasarrufu yapabilmek günümüz şartlarında zor olsa da hayatımızı idame edebilmek adına önemli bir parametredir.
Çocukluğumuzdan beri tasarruf denildiğinde kullanılmayan ışıkların, suların kapatılması, ihtiyacı kalmayan oyuncakların, okul kitaplarının, giysilerin akrabalarımıza, kardeşlerimize verilmesi gibi yöntemlerle hemen hemen hepimiz karşılaşmışızdır ki olması gereken de budur.
Birleşmiş Milletlerin hedefleri arasında Sürdürülebilirliğe Destek bile yer alır ki bunun toplumumuzdaki adlarından birisi de tasarruftur. Para tasarrufu konusunda daha bilinçli olabilmek adına genel olarak UNDP Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına genel olarak değinecek olursak:
1.Yoksulluğa Son | 8.İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme | 15.Karasal Yaşam |
2.Açlığa Son | 9.Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı | 16.Barış, Adalet ve Güçlü Kurumlar |
3.Sağlıklı ve Kaliteli Yaşam | 10.Eşitsizliklerin Azaltılması | 17.Amaçlar için Ortaklıklar |
4.Nitelikli Eğitim | 11.Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar | |
5.Toplumsal Cinsiyet Eşitliği | 12.Sorumlu Üretim ve Tüketim | |
6.Temiz Su ve Sanitasyon | 13.İklim Eylemi | |
7.Erişilebilir ve Temiz Enerji | 14.Sudaki Yaşam |
maddeleri yer almaktadır ki bilinçli bir yaşam devamında bilinçli tüketimi de getireceğinden para tasarrufu yapılması konusunda çok fazla uğraş vermenize de gerek kalmayacaktır.
Para tasarrufu yaparken dikkat edilecek diğer bir nokta da alışverişe liste yapıp gitmektir ki bu saye de gereksiz tüketimin de önüne geçmiş olduğumuzdan paramız cebimizde kalarak tasarruf etmiş oluruz. Nakit ihtiyacında sıkışıp bankalardan kredi çekmek zorunda kaldığımızda en düşük vadeyi seçtiğimizde uzun zamanda fazla faiz ödemekten kurtulmuş oluruz. Kredi kartı kullanıp ipin ucunu kaçırmaktansa mümkün olduğunca nakit kullanın. Özel günlerde hediye alırken nitelikten çok niceliğe önem verip kullanılabilecek ürünler tercih edin. Tatilleriniz için önceden rezervasyon yapın erken rezervasyon fırsatlarından yararlanın. Tatillerde belirli bütçe ayırın kesinlikle o bütçeyi aşmayın…
Sonuç olarak paramızın kontrolü için para tasarrufu yapmamız ve en önemlisi arzularımıza, nefsimize sahip çıkmamız geleceğimize yapılan en büyük yatırımdır.
Girişimciliğin olmazsa olmazı olan hesap yönetimi işlemlerinde TR Cari ile Para Kontrolünüzü sağlarken Startup’lara özel bir paket için de iletisim@trcari.com adresine mail atan girişimcilere ücretsiz 6 ay kullanım imkanı sunulmaktadır.
TR Cari kullanmak için başvurunuzu bu link üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
Para ile İlgili Terimler
Bono: Özel veya kamu şirketleri tarafından kısa vadeli borçlanma amacıyla ihraç edilen, vadesi bir (1) yıldan kısa sabit getirili menkul kıymet türlerindendir. Ülkelerin merkezi yönetimlerince ihraç edilenlerine hazine bonosu denir.
Devalüasyon: Bir döviz türünün başka bir döviz türlerine karşı değer kaybetmesidir. Devalüasyonun teriminin karşıt anlamı revalüasyondur.
Enflasyon: Ardı sıra devam eden dönemler boyunca fiyatlar genel seviyesindeki yükseliştir. Ancak her yükseliş enflasyon olarak adlandırılamaz. Enflasyon olabilmesi için süreklilik olması gerekir.
Faiz: Paranın zaman değerini belirleyen en önemli faktörlerden biridir. Bir borç karşılığı yapılan anlaşmanın satışından doğam gelir oranıdır.
Likidite: Yükümlülükleri zamanında eksiksiz olarak karşılama gücüdür.
Daha detaylı bilgi için Garanti BBVA ‘nın bloğunu takip edebilirsiz.
İlgili Diğer Yazılarımız
Girişimciler için takip önerileri